جمعه ؛ 10 فروردين 1403
19 ارديبهشت 1401 - 12:13

میدان داری روحانیت در جهاد تبیین

مهمترین وظایف روحانیت «هدایت فکری و دینی»، «هدایت سیاسی و بصیرت‌افزایی» و «راهنمایی و حضور در عرصه‌ی خدمات اجتماعی» است.
نویسنده :
حامد کرمانی‌زاده
کد خبر : 11708

پایگاه رهنما:

حادثه تروریستی چندی قبل در حرم مطهر امام رئوف حضرت علی بن موسی‌الرضا (ع) و شهادت 2 روحانی جهادگر و مردمی به دست یک عنصر تکفیری و مجروحیت یک روحانی دیگر از آن جمع، اگر چه تلخ و ناگوار بود و دشمنان بیرونی و درونی هم تلاش کردند تا بر موج آن سوار شوند و بذر کینه و دشمنی میان مسلمانان را بپاشند، اما از جهت دیگر این حادثه یک روح حماسی و غرورآفرین هم داشت؛ مخصوصا اینکه وداع باشکوه و ماندگار مردم مشهد و قائنات با شهیدان حجج اسلام اصلانی و دارایی، یک بار دیگر نشان داد که روحانیت انقلابی و مردمی که در عین فضل و دانش دینی،‌ در متن مردم باشد و در کنار آنها زبان گویای دردهایشان باشد، تا چه میزان مورد احترام و تکریم جامعه قرار می‌گیرد.

امروز و در شرایطی که انواع دشمنی‌ها و هجمه‌ها علیه فرهنگ این مرز و بوم اعمال می‌شود، حضور اجتماعی موثر، هنرمندانه و فعالانه روحانیون، به ویژه روحانیون جوان و فاضل در بین نوجوانان و جوانان، می‌تواند نقش کم‌نظیری در خنثی کردن جنگ نرم دشمن و موفقیت در میدان «جهاد تبیین» ایفا کند.

  • رسالت اجتماعی روحانیون در گام دوم انقلاب

رهبر انقلاب در این باره معتقدند: «آنچه مهم است، این است که طلبه‌ى دین، عالم دین و روحانى وظیفه‌ى خودش را در هر برهه‌اى از زمان تشخیص بدهد. اگر وظیفه تشخیص داده نشد، علم و تقوا و مانند اینها به درد نمی‌خورد و بجا مصرف نمی‌شود...» و در جای دیگر تاکید می‌کنند که «امروز وظیفه‌ی حوزه‌های علمیّه از گذشته سنگین‌تر است. علت هم این است که امروز نیاز و قبول بیشتر از گذشته است؛ هم نیاز بیشتر است، هم قبول بیشتر است. امروز اقبال به مفاهیم برجسته و عالی دینی در بین جوانان -نه فقط جوانان ما، جوانان دنیای اسلام و بلکه جوانان خارج از دنیای اسلام- وجود دارد. حالا مبالغه نمی‌خواهیم بکنیم، [امّا] در کشورهای اسلامی، در بعضی از جاها واقعاً اقبال فراوان است، در بعضی جاها کمتر است، لکن وجود دارد ...».

  • 12 توصیه تاریخی

رهبر حکیم انقلاب در تاریخ 25 اردیبهشت 1395 و در دیدار با طلاب حوزه‌های علمیه تهران، 12 توصیه راهبردی برای نقش‌آفرینی مفید روحانیت در جامعه ارائه کردند که به این شرح است؛

- مهمترین وظایف روحانیت «هدایت فکری و دینی»، «هدایت سیاسی و بصیرت‌افزایی» و «راهنمایی و حضور در عرصه‌ی خدمات اجتماعی» است.

- تبدیل جامعه به جامعه‌ای دینی، بر عهده‌ی علما، روحانیت و طلاب است.

- روحانیون و طلاب باید مسلح و آماده، وارد عرصه‌ی مقابله با شبهات و تفکرات غلط و انحرافی در فضای مجازی شوند.

- درک اسلام ناب و متکی بر «کتاب و سنت» را با ابزار خرد و اندیشه‌ی اسلامی، وظیفه‌ی مهم روحانیون است.

-  روحانیون و طلاب با بهترین روش‌ها، مردم را به عبادات و ظواهر و مصادیق دینی از جمله صدق، امانت، تقوا، ترک منکر، امر به معروف و سبک زندگی صحیح، هدایت کنند.

- طلاب باید با استدلال صحیح، اعتقادات موروثی را که ممکن است در گذر زمان دچار زوال شده باشند، عمق ببخشند و به مسیر صحیح بکشانند.

- استمرار حرکت صحیح و انقلابیِ کشور و جامعه، بدون حضور مستمر روحانیت امکان‌پذیر نیست.

- در جمهوری اسلامی، تداوم حضور علما و روحانیون و در نتیجه، حضور مردم در عرصه‌ها، استمرار حرکت انقلاب را ممکن کرده است.

- حضور طلاب در خدمات‌رسانی به مردم، مدرسه‌سازی، بیمارستان‌سازی، کمک به مردم هنگام حوادث و دیگر عرصه‌ها، نیروهای مردمی را نیز به صحنه می‌آورد و منشأ خدمات خواهد شد.

- طلاب همت خود را برای ایفای مسئولیت‌های روحانیت که هیچ تخصص دیگری نمی‌تواند جایگزین آن شود، به‌کار گیرند.

- ایفای مسئولیت‌های روحانیت به معنای هدف‌گیری مناصب و مقامات و عناوین نیست، بلکه در همه‌ی اوقات باید کسب رضایت پروردگار و امام عصر (عج) هدف اصلی قرار گیرد.

- مراقبت از اینکه حوزه‌های علمیه از شیوه‌ی طلبگی به شیوه‌ی دانشگاهی گرایش پیدا نکنند»، «طرح آموزش اخلاق در حوزه‌ها» و «منطقه‌ای کردن گزینش و جذب طلاب»، از مسئولیت مدیران حوزه‌هاست.

 توجه به این توصیه‌های راهبردی در کنار همراه کردن 3 عنصر «دانش عمیق» و «فهم اجتماعی» و «منش مردمی و جهادی» توسط روحانیون، می‌تواند حوزه‌های علمیه را به قرارگاه‌های راهبردی برای انسجام اجتماعی و امید به آینده تبدیل کند و این همان چیزی است که امروز و در گام دوم انقلاب اسلامی و با تنوع نیازها و سوالات مردم بخصوص نسل جوان، بیش از گذشته نیاز است.

ارسال نظرات